Jouw Eigen Metaal in een Custom Sieraad: Een Uniek Avontuur bij Atelier Wolfstone

Published on 6 September 2023 at 21:05

Bij Atelier Wolfstone begrijpen we dat sieraden meer zijn dan alleen decoratieve stukken. Ze vertellen verhalen, dragen herinneringen en weerspiegelen jouw unieke stijl. Daarom bieden we onze klanten de mogelijkheid om hun eigen zilver, goud of witgoud in te brengen voor het creëren van op maat gemaakte sieraden. In deze blogpost nemen we je mee door het fascinerende proces van het werken met jouw eigen metaal en de technieken die we hanteren: de verloren wasmethode en de Delftse gietmethode.

De Verloren Wasmethode:

De verloren wasmethode, ook wel bekend als de "lost wax" methode, is een eeuwenoude techniek die de basis vormt van ons ambacht. Deze methode is gebaseerd op het principe van het creëren van een wasmodel dat vervolgens wordt omgezet in metaal. De verloren wasmethode staat bekend om zijn vermogen om de kleinste details vast te leggen en complexe ontwerpen tot leven te brengen. Dit komt doordat het proces begint met het creëren van een wasmodel dat de exacte vorm van het gewenste sieraad weergeeft. Hierdoor kunnen we met precisie werken en zelfs de meest intrigerende details in het sieraad verwerken. Deze methode is ideaal voor sieraden waarbij nauwgezette precisie en fijn vakmanschap vereist zijn. Hier is een beknopte uitleg van het proces:

Wasmaster: Allereerst maken we een gedetailleerd wasmodel van het gewenste sieraad. Dit wasmodel wordt met grote precisie vervaardigd en kan zelfs de kleinste details vastleggen.

Gietproces: Het wasmodel wordt vervolgens in een gietmal geplaatst. Deze gaat vervolgens in een oven waarbij de was wegsmelt. Hierbij verdampt de was en blijft er een holte achter die de vorm van het sieraad aanneemt. Bij het gieten smelten we het metaal en gieten het in de mal. Dit doen we onder vacuum druk waardoor het sieraad er met alle details van het wasmodel uit komt. 

Afwerking: Na het gieten volgt het nauwgezette proces van afwerking, waarbij eventuele onvolkomenheden worden verwijderd en het sieraad wordt gepolijst om zijn uiteindelijke glans te bereiken.

Korter Productieproces

Een ander voordeel van de verloren wasmethode is het kortere productieproces. Nadat het wasmodel is gemaakt en de gietvormen zijn voorbereid, kan het gietproces vrij snel verlopen. Dit betekent dat je jouw aangepaste sieraad sneller in handen hebt.

Energie-Intensief

Een belangrijk aandachtspunt bij de verloren wasmethode is het energieverbruik. Het smelten van het metaal en het uitbakken van de wasmallen vereist aanzienlijke energie, voornamelijk vanwege de uitbakoven. Hoewel dit een aandachtspunt is, streven we bij Atelier Wolfstone naar duurzaamheid en proberen we ons energieverbruik zo efficiënt mogelijk te beheren.

De Delftse Gietmethode:

Naast de verloren wasmethode, maken we gebruik van de Delftse gietmethode om jouw eigen metaal te verwerken. Deze methode is uitermate geschikt voor het gieten van hergebruikt metaal. Hier is hoe het werkt:

Voorbereiding: We maken gebruik van een speciale zandkerntechniek om een negatieve vorm van het gewenste sieraad te creëren in een speciaal soort zand, bekend als Delftse klei. Deze vorm wordt vervolgens gebruikt om het metaal in te gieten.

Gieten: Het gerecyclede metaal wordt gesmolten en voorzichtig in de zandvorm gegoten, waardoor het de gewenste vorm aanneemt.

Afwerking: Net als bij de verloren wasmethode wordt het sieraad na het gieten afgewerkt en gepolijst om het de perfecte uitstraling te geven.

Mogelijk Minder Gedetailleerd

Hoewel de Delftse klei- of gietmethode nog steeds verbluffend gedetailleerde sieraden kan produceren, kan het soms moeilijker zijn om zeer complexe ontwerpen te realiseren in vergelijking met de verloren wasmethode. Dit komt door de aard van het zandgietproces, dat zich minder leent voor extreem verfijnde details.

Belangrijke Overwegingen bij Eigen Metaal:

Het gebruik van eigen metaal voor een custom sieraad is een opwindend proces, maar er zijn enkele aandachtspunten die je moet overwegen:

Imperfecties: Ondanks zuiveringsprocessen kunnen er nog steeds onvolkomenheden in het metaal aanwezig zijn. Deze kunnen invloed hebben op het gietproces en het eindresultaat.

Kosten: Als het gietproces niet succesvol is door de kwaliteit van het eigen metaal, moeten we mogelijk nieuw metaal toevoegen om het gewenste resultaat te bereiken. Dit kan leiden tot extra kosten die worden berekend bij de afrekening van het sieraad.

Bij Atelier Wolfstone streven we ernaar om jouw eigen metaal te gebruiken en te transformeren in een uniek sieraad dat je koestert. We begrijpen dat dit proces soms uitdagingen met zich meebrengt, maar we zijn toegewijd aan het leveren van kwaliteit en vakmanschap.

Als je overweegt om jouw eigen metaal in te brengen voor een custom sieraad, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we jouw ideeën verkennen, de mogelijkheden bespreken en een sieraad creëren dat voor altijd jouw verhaal vertelt. Bij Atelier Wolfstone geloven we dat elk stuk een meesterwerk is, ongeacht het metaal waaruit het is gemaakt.

 

 

 

 

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.